Hoe kom je op Hemze?

Droombaan
Wat is je droombaan?
1 april 2016
New Energy
31 januari 2017

Hoe kom je erop om je spel Hemze te noemen? Voor mij is het logisch te verklaren. Voor heel veel mensen niet. Is het streektaal of een landelijk veel gemaakte fout bij jonge kinderen? Mijn zusje, broertje en ik hebben het woord vroeger in ieder geval regelmatig gebruikt. Gelukkig is het goed gekomen met mijn grammatica van de Nederlandse taal en heeft het verleden als inspiratiebron gewerkt.

Middels het spel kunnen we er voor zorgen dat ‘hemze’ verandert in zijn of haar. De persoonlijke voornaamwoorden, bezittelijke voornaamwoorden en het wederkerend voornaamwoord kunnen worden geoefend middels een memoryspel. Echter kan het spel ook gebruikt worden om de syntaxis te oefenen. Het materiaal is gemaakt om te gebruiken door logopedisten tijdens de logopedische behandeling. Het kan ook gezien worden als een mooi educatief materiaal dat op scholen ingezet kan worden. Kinderen die in een extra taalgroepje zitten kunnen hiermee ook de zinsbouw en/ of voornaamwoorden oefenen. NT2 kinderen kunnen hiermee oefenen. Het mooie is dat er middels de handleiding kopieën gemaakt kunnen worden zodat er thuis ook plezier aan het spel beleefd kan worden.

Kim van Leeuwen

 

4 Comments

 1. Maggie schreef:

  He, dat is ook toevallig! Je hebt mijn zoontje een aantal jaar terug behandeld en laat hij nou precies op dit moment problemen hebben met de voornaamwoorden. Goed idee voor een verjaardagskado :).

  • Kim van Leeuwen schreef:

   Wat leuk om van jullie te horen! Inderdaad een leuk verjaardagscadeau. Spelen en leren tegelijk.
   Groetjes!

 2. Eefje schreef:

  Hoi Kim, ik kreeg van Imke de link naar je website. Wat een leuk initiatief. Vandaag zag ik nog een meisje op het AC dat consequent “ze” gebruikt als bezittelijk voornaamwoord. En hij/zij verwisselingen zie ik ook veelvuldig bij zowel kinderen met TOS als NT2-verwervers. Wat goed dat je hiervoor geschikt behandelmatriaal hebt ontwikkeld!