Wat is je droombaan?

Hemze
Je moet het gewoon doen!
11 september 2015
Hoe kom je op Hemze?
20 januari 2017

Terwijl ik lees wat er op het kaartje aan het theezakje staat, hang ik het zakje in een glas met heet water. Ik bedenk mij dat het logopedisten vak toch wel echt mooi is. Het is alleen zonde dat nog heel veel mensen niet weten wat een logopedist precies doet.

Nu ik een aantal jaren in het vak zit en werkzaam ben in een vrijgevestigde logopediepraktijk kom ik de onwetendheid regelmatig tegen. Een leerkracht van groep drie die niet weet wat een logopedist allemaal kan. Een oudere dame die naar de logopedist komt voor stemklachten, terwijl zij denkt dat logopedie alleen maar met uitspraak te maken heeft. Een moeder die voor haar kind komt en niet weet dat wij ook volwassenen behandelen. Een volwassen man die logopedie uitstelt omdat hij denkt dat logopedie alleen voor kleine kinderen is. Tegen al deze mensen zeg ik met een grote glimlach: de logopedist kan zoveel meer!

‘Wat doet een logopedist de hele dag?’ We houden ons bezig met alles wat te maken heeft met communiceren. Het begrijpen en produceren van taal (woordenschat, zinsbouw). Articulatie; de uitspraak van de klanken bij zowel kinderen als volwassenen/ onduidelijk spreken. Stemproblemen, bijvoorbeeld bij leerkrachten of zangers. Auditieve vaardigheden, dit zijn de vaardigheden die een kind nodig heeft om in groep drie te starten. We oefenen het hakken en plakken van woorden. Wanneer mensen een hersenbloeding of herseninfarct hebben gehad kunnen zij problemen ervaren met slikken, spreken en de taal. De logopedist kan hierbij helpen. De logopedist helpt wanneer men stottert. Als er een beugel geplaatst moet worden en de 12 jarige slikt verkeerd dan kan de logopedist hulp bieden. En we kunnen nóg meer, kijk voor informatie op: www.logopedie.nl.

Na deze opsomming kan ik zeggen dat we een heel veelzijdig vak hebben. Het mooiste is eigenlijk dat we mensen oprecht helpen, maatwerk leveren en de cliënten gaan aan het eind van een behandeling tevreden de deur uit. Na een behandelperiode waarin de gestelde doelen zijn behaald, zijn zij geholpen en kunnen weer verder in de maatschappij.

Voor mij is de droombaan logopedist zijn en combineren met het ontwerpen van logopedie behandelmateriaal. Inmiddels is de proefvariant van mijn eerste materiaal (Hemze, een spel voor het trainen van de voornaamwoorden) uitgeprobeerd en wordt de feedback verwerkt.

Hopelijk kan ik middels het hebben van mijn website en schrijven van blogs mensen inspireren en laten weten wat de logopedist allemaal kan. Het is zonde dat zó een mooi vak nog steeds zó onbekend is.

Kim van Leeuwen

Comments are closed.